Házi kenyér
- 145 perc
- 50 perc
- Könnyű
- 15 adag
Tápértékadatok 1 adagra / darabra
- 117 kcal
- 5 g fehérje
- 3 g zsír
- 17 g szénhidrát
Összetevők
Elkészítés
Először a kétféle lisztet keverje össze egy nagyobb tálban, amiben majd keleszteni is fogja a tésztát.
Egy tálkában villával nyomkodja össze az élesztőt és a cukrot, hogy folyékony krém keletkezzen. Öntse rá a vizet és 4 evőkanál liszt keveréket, keverje össze, és szobahőmérsékleten hagyja kelni 15 percig.
A lisztes tálba tegye bele a sót, a napraforgómagot és a lenmagot. Keverje össze, és adja hozzá az élesztős keveréket. Fakanállal vagy asztali mixerrel dagassza 5–8 percig, hogy a tészta összeálljon és sima legyen.
Tegye a tésztát a munkalapra, formáljon belőle golyót. Majd tegye vissza a tálba, és hagyja 1 órán át kelni szobahőmérsékleten.
Mielőtt letelik a kelesztési idő, készítsen elő kenyérformát (kb. 20 cm × 8 cm) és bélelje ki sütőpapírral.
A megkelt tésztát tegye a munkalapra és ujjaival nyújtsa szét vékony négyzetlappá (kb. 20 cm × 20 cm). Majd tekerje fel egyik oldaláról indulva, helyezze az előkészített kenyérformába, és kb. 45-60 percig hagyja kelni (hogy a tészta mérete megduplázódjon). 10 perccel a kelesztés vége előtt melegítse a sütőt 200 °C-ra.
Ha a tészta megkelt és a sütő átforrósodott, állítsa a sütőt 175–180 °C-ra, tegye a tésztát a sütőbe, és süsse 45–50 percig, hogy a kenyér aranybarna legyen és megkeményedjen a héja.
Ha megsült a kenyér, vegye ki a sütőből, és a formában hagyva hűtse 20 percig. Majd vegye ki a formából, és rácson hagyja teljesen kihűlni (kb. 1 óra).
Ossza meg benyomásait és tippjeit másokkal
.
Automatikus fordítás
Az első kenyerem és nagyszerű. Csak tönkölybúzalisztem volt, és a kenyér remek lett!
Automatikus fordítás
kiváló kenyér
Automatikus fordítás