Cukkinis mézes
- 20 perc
- 40 perc
- Közepesen nehéz
- 25 adag
Tápértékadatok 1 adagra / darabra
- 110 kcal
- 3 g fehérje
- 5 g zsír
- 13 g szénhidrát
Összetevők
- 350 g cukkini
- 350 g teljes kiőrlésű tönkölyfinomliszt
- 2 evőkanál holland kakaó (sütéshez) (vagy karob)
- 1 evőkanál mézeskalács fűszerkeverék
- 3 teáskanál foszfátmentes sütőpor
- 2 teáskanál szódabikarbóna
- 40 g kókuszolaj (olvasztott)
- 3x tojás
- 300 ml 1,5%-os zsírtartalmú tej
- 1 teáskanál folyékony stevia (mézzel vagy más édesítőszerrel is helyettesíthető)
- 100 g magas kakaótartalmú étcsokoládé (az öntéshez)
- 1 egy csipet só
Elkészítés
Hevítsék a sütőt 170 °C-ra.
A cukkinit mossák meg, hámozzák meg, reszeljék meg, és enyhén sózzák meg. Ezután hagyják belőle kicsöpögni a felesleges levet.
Közben szórják egy tálba a tönkölylisztet, tegyék hozzá a holland kakaót, a mézes fűszert, a sütőport és a sót.
Egy másik tálkában keverjék össze a kókuszolajat, a tojást, a tejet, a steviát, illetve a mézet. Öntsék a kisebb tál tartalmát a nagyobba, majd alaposan keverjék össze csomómentesre. A cukkini levét nyomkodják ki, majd keverjék a cukkinit a tésztához.
Egy sütőtálat (25 × 25 cm) béleljenek ki sütőpapírral, majd öntsék bele a tésztát. Tegyék a sütőtálat az előmelegített sütőbe, és süssék 160-170 °C-on 30-40 percig.
Amíg sül a tészta, gőz fölött olvasszák fel a keserű csokoládét. A gőzöléshez készítsenek elő egy lábast és egy üveg- vagy rozsdamentes tálkát, amit a fazékra lehet helyezni úgy, hogy a tálka ne érintkezzen a fazék aljával. Öntsenek a fazékba egy kevés vizet (csak annyit, hogy a víz felszíne ne érintkezzen a tálka aljával), majd melegítsék fel úgy, hogy a víz gyengén forrjon. Amíg felforr a víz, darabolják fel a csokoládét, és tegyék a tálkába. Amikor a víz forrni kezd, tegyék a lángot takarékra, óvatosan helyezzék a fazékra a tálkát a csokoládéval, majd állandó lassú kevergetés mellett hagyják, hogy a keverék felolvadjon a forró gőz fölött.
A kész mézes süteményt öntsék le az olvasztott csokoládéval, úgy tálalják
Ossza meg benyomásait és tippjeit másokkal
Remek finom recept. A mézeskalács tökéletesen tartotta a formáját és gyorsan el is fogyasztották. 70%-os málnaízű csokoládéval (Lidl) ajánlom leönteni.
Automatikus fordítás