Rozsos buci
- 95 perc
- 25 perc
- Közepesen nehéz
- 8 darab
Tápértékadatok 1 adagra / darabra
- 303 kcal
- 11 g fehérje
- 9 g zsír
- 51 g szénhidrát
Összetevők
Elkészítés
Egy bögrében keverje össze a 150 ml langyos tejet, a szárított élesztőt és a nádcukrot. A bögrét tegye félre, és hagyja megkelni az élesztőt (kb. 4‑5 perc).
Amíg kel az élesztő, a konyhai robotgép keverőtáljába szórjon 500 g rozslisztet, tegyen bele 2 kiskanál sót, 2 tojást és az olívaolajat, majd keverje össze őket.
Ha megkelt az élesztő, azt is tegye a keverőtálba a maradék 250 ml langyos tejjel együtt.
Majd indítsa el a dagasztógépet kis fordulatszá mon, és hagyja, hogy kb. 2‑3 perc alatt lassan összedolgozza a tésztát.
Tiszta konyharuhával fedje le a keverőtálban lévő megdagasztott tésztát. Tegye meleg helyre, és 60 percig hagyja kelni. Addig vegyen elő egy sütőlapot, és bélelje ki sütőpapírral.
A gyúródeszkát szórja meg rozsliszttel, borítsa ki rá a megkelt tésztát, majd kézzel addig gyúrja, amíg összeáll és már nem ragad. Ha szükséges, tegyen még hozzá egy kis lisztet.
Ezután formáljon a tésztából 8 egyforma méretű bucit, és tegye a sütőlapra. Ha ezzel elkészült, takarja le a bucikat konyharuhával, és hagyja állni további 15 percig.
Ezalatt melegít se elő a sütőt 200 °C‑ra.
A megkelt bucikat szórja meg tökmaggal, majd tegye a sütőlapot az előmelegített sütőbe, és süsse a bucikat 25 perc alatt 190‑200 °C‑on aranybarnára.
Ossza meg benyomásait és tippjeit másokkal