Teljes kiőrlésű lángos gyors házi ketchuppal
- 75 perc
- 35 perc
- Közepesen nehéz
- 8 adag
Tápértékadatok 1 adagra / darabra
- 404 kcal
- 19 g fehérje
- 10 g zsír
- 54 g szénhidrát
Összetevők
- 400 ml 1,5%-os zsírtartalmú tej
- 42 g friss pékélesztő
- 3 teáskanál nádcukor
- 600 g teljes kiőrlésű tönkölyfinomliszt
- 200 g fehér joghurt (3,5 % zsír)
- 4 evőkanál olívaolaj
- 100 g fehérhagyma (apróra vágva)
- 2 gerezd fokhagyma
- 40 g paradicsompüré
- 400 g hámozott, szeletelt paradicsom konzervből
- 1 evőkanál fehér borecet
- 2 evőkanál szójaszósz hozzáadott só nélkül
- 50 ml víz
- 100 g Emmentáli fény (finomra reszelve)
- só
Elkészítés
Először késztse el a tésztát. Egy kisebb fazékban közepes lángon melegítsen meg 400 ml 1,5%-os zsírtartalmú tehéntejet, kb. olyan melegre, mint az emberi test hőmérséklete. A hőmérsékletet az ujjával ellenőrizze – langyosnak fogja érzékelni a tejet.
A megmelegített tejet öntse a konyhai robotgépbe vagy egy nagyobb tálba.
Tegye bele az élesztőt, egy kiskanál nádcukrot, a tönkölyfinomlisztet és a natúr joghurtot, majd alaposan gyúrja össze.
A tésztás edényt csomagolja be háztartási fóliába, és tegye meleg helyre, hogy megkeljen (kb. 1 órára).
Ezalatt készítse el a ketchupot. Egy kisebb fazékban melegítsen meg 2 evőkanál olivaolajat közepes lángon. Ha felforrósodott az olaj, tegye bele az apróra vágott hagymát és 2 gerezd fokhagymát, majd közepes lángon dinsztelje 4–5 percig.
Majd tegye a fazékba a paradicsompürét, a szeletelt paradicsomot, a megmaradt 2 evőkanál nádcukrot, a borecetet, 2 evőkanál szójaszószt és 50 ml vizet. A lángot tegye takarékra, rakjon fedőt a fazékra, és mérsékelt lángon főzze a keveréket 10–11 percig.
Főzés után zárja el a lángot, és botmixerrel turmixolja finomra a ketchupot. Ha kész, hagyja a fazékban kihűlni.
Úgy 45 perc kelés után a tésztát tegye a munkalapra és hagyja még kelni, addig készítse elő a sütőlapot, bélelje ki sütőpapírral (30 cm × 40 cm), és melegítse elő a sütőt 190–195 °C-ra.
Ha megkelt a tészta vágjon le belőle 150 g-os darabokat.
A levágott darabokból kézzel formáljon 15–20 cm átmérőjű, 0,5 cm magas körlapokat. A kész lapokat tegye a sütőtálba, és kenőtollal kenjen rá 2 evőkanál olivaolajat, majd sózza meg.
A sütőtálat tegye a 190–195 °C-ra előmelegített sütőbe, és süsse 12–15 percig.
Ha megsült a lángos, kenje meg az előkészített ketchuppal, szórjon rá finomra reszelt ementáli sajtot, úgy tálalja.
Megj. A receptért köszönet Renata Valáškovának.
Ossza meg benyomásait és tippjeit másokkal
Hozzáadtam még egy kis lisztet, hogy ne legyen olyan ragacsos a tészta. Házi ketchup helyett megkentem az áfonyát, tettem bele pár csepp bolti ketchupot és megszórtam edamame-mal. Messze volt a klasszikus langusztiktól :D, de az íze jó, ismétlem. :) Ketchuppal és sajttal még a gyerekeknek is ízlett. 👍
Automatikus fordítás
Nagyon jó! Csak lisztet kellett hozzáadnom, mert nagyon ragadt a tészta. De ízre nagyon jó volt.
Automatikus fordítás