Teljes kiőrlésű pizza céklával
- 135 perc
- 75 perc
- Nehéz
- 4 darab
Tápértékadatok 1 adagra / darabra
- 940 kcal
- 27,9 g fehérje
- 32,9 g zsír
- 125 g szénhidrát
Összetevők
- 1x szárított élesztő
- 3 teáskanál nádcukor
- 500 ml növényi tej (alacsony zsírtartalmú tehéntejjel is helyettesíthető)
- 300 g teljes kiőrlésű tönkölyfinomliszt
- 280 g rozsliszt
- 1 teáskanál szárított oregánó
- 1 teáskanál őrölt bazsalikom
- 1 teáskanál fokhagymapor
- 3 teáskanál olívaolaj
- 400 g előfőzött cékla (szeletekre vágva)
- 1x közepes fehér hagyma (apróra vágva)
- 1 evőkanál paradicsompüré (cukormentes)
- 400 g leszűrt paradicsom konzervből
- 1 teáskanál élesztő
- 100 g feta sajt
- 100 g dió
- friss bazsalikom (a díszítéshez)
- só
- bors
Címkék
Elkészítés
Egy bögrében keverje össze az élesztőport, a nádcukrot és a langyos tejet, majd hagyja megkelni (kb. 15 perc).
Egy nagy tálban keverje össze a kétféle lisztet, a sót, oregánót, bazsalikomot, fokhagymát és 2 kiskanál olivaolajat, majd öntsön rá egy kis céklalevet*.
A megkelt élesztőt keverje meg, és dolgozza bele a tésztába. Legalább 10 percig gyúrja.
Fedje le a tésztát konyharuhával, és legalább 1,5 órán át hagyja kelni meleg helyen.
Amíg kel a tészta, készítse el a mártást: kis lángon melegítsen meg 1 evőkanál olivaolajat, majd dinsztelje meg rajta a hagymát. Tegye hozzá a paradicsompürét és a konzerv paradicsomot, majd sózza, borsozza meg.
A keveréket kis lángon főzze kb. 10 percig, majd ízesítse tápélesztővel és vegye le a lángról.
Hevítse a sütőt 250 °C-ra. Bélelje ki sütőpapírral a sütőlapot.
A megkelt tésztát ossza 4 részre.
Nyújtsa az adagokat kerekre, tegye a sütőlapra, Kenje meg az előkészített mártással, majd rakja szét rajta az (előfőzött) szeletelt céklát.
Előmelegített sütőben süsse 10–15 percig 190–200 °C-on, majd hintse meg feta sajttal, dióval és friss bazsalikomlevéllel, aztuán tálalja. Hasonló módon készítse el a többi tésztát is.
* Ha előfőzött céklát vesz, felhasználhatja a levét is. Egyébként elég egy darab főtt céklát összeturmixolni egy kis vízzel, és megszínezi a tésztát.
Ossza meg benyomásait és tippjeit másokkal